Låne-penger.net

Min økonomi blogg

De store ulempene med å låne penger hos forbrukerbanker

I grove trekk vil det være naturlig å anslå at 99 av 100 artikler på internett om forbrukslån er positivt ladede. Artiklene blir enten skrevet av banker som har privatøkonomiske produkter å selge eller av nettsider som reklamerer for slike banker. Problemet er at det ikke skaper et særlig nyansert bilde av hvilke konsekvenser enkelte kan oppleve når de lar være å betale tilbake lånene.

Det finnes ingen offisiell statistikk som viser hvor gode nordmenn er til å faktisk nedbetale det de skylder, men det er grunn til å tro at veldig mange unnlater å følge nedbetalingsplanen. Denne artikkelen er skrevet til skrekk og advarsel mot å misligholde forbrukslånene sine.

Usikrede lån er dyrere enn sikrede lån

Er du klar over definisjonen på et usikkert lån? Kort fortalt er det en låntype hvor låntaker ikke har noe ansvar for å sette eiendeler i pant som banken for å få lånet utbetalt. Når du kjøper boliglån er det, i nærmest alle tilfellene, en nødvendighet å sette boligen i pant for å få innvilget lånet. Det betyr at banken har mulighet til å innkreve boligen dersom lånet blir misligholdt over en lengre periode. Derfor er ikke et boliglån et usikret lån.

Som du kanskje forstår vil forbrukerbankene ta en høy risiko ved å låne ut penger til personer som ikke har noen sikkerhet for lånet sitt. Og da er det som med alle andre finansielle produkter: prisen gjenspeiler risikoen for sluttbrukeren.

Mangelen på økonomisk kontroll

Du trener ikke nødvendigvis være en dårlig betaler eller ha en rotete privatøkonomi fra før av. Men i det sekundet folk begynner å låne ekstra penger for å dekke over hverdagens ”normale”  kostnadsbilde kan alt for endre seg. Veien til å få innvilget et forbrukslån kan være kort, men veien ut av det er dessverre alt for lang for alt for mange av oss. En enkel søknadsprosess betyr at du aldri er mer enn ti minutter unna et potensielt forbrukslån på en halv million kroner.

Det er to hovedregler du bør følge for å være sikker på at du ikke ender opp som gjeldsslave i mange år fremover der inkassosaker, trusler og ukentlige telefonoppringninger fra banken er hovedingrediensene:

1. Lån kun penger som du vet at du trenger. Utfør en behovsanalyse og finn ut hvorvidt du faktisk trenger disse penger eller om det rett og slett bare er penger du har lyst på. Forskjellen er enorm.

2. Planlegg nedbetalingen allerede før du har fått pengene utbetalt. Hvor mye kan du egentlig ta deg råd til å betale ned hver måned? Er det realistisk at du klarer å betale ned 250,000 norske kroner på tre år? Sett deg ned med en kopp kaffe og en kalkulator for å faktisk regne på hva du kan ta deg råd til.

Kredittkort

Avhengig av lånebeløpet kan det være smart å benytte seg av et kredittkort for å låne små beløp. Forbrukslån bør nesten utelukkende være en løsning for de av oss som har behov for større lånesummer. Opprettelsesgebyret, som de aller fleste norske forbrukerbanker benytter seg av når de utbetaler et forbrukslån, er en god grunn til å heller se seg etter alternative finansieringsløsninger.

Et kredittkort kan også være en god kilde til ekstra penger i hverdagen gjennom ulike bonussystemer, noe du bør ta en kikk på hvis du føler for å spare litt ekstra penger på hverdagslige kjøp. Du bør allikevel ikke bruke et kredittkort til å heve kontanter i en minibank da dette umiddelbart gir deg dyre renter på lånet.

Konklusjon

Først kan det være verdt å nevne at forbrukslån eller lån uten sikkerhet absolutt kan hjelpe mange mennesker som har kommet inn i en økonomisk knipe. Man skal ikke svartmale muligheten for å skaffe seg litt ekstra penger til tross for at man blir nødt til å være påpasselig med hvem man låner fra og hvilke motiver man har for å ta opp ytterligere lån. Hvis du har en indre tanke i hodet ditt som egentlig fraråder deg å søke forbrukslån, så vil det nok være lurt å la være med å søke akkurat det lånet.

Scroll to top